Nem esik a hó, de attól még javasolt a téli gumi

A gumicserét nem szabad kikerülni

Nagyon sokan próbálnak zsonglőrködni a gumicserével, arra gondolva, hogy úgysem esik még a hó, nincs még annyira nagyon hideg, ezért nem cserélik le a nyári gumiabroncsokat. Azonban a téli gumi használata javasolt a Gumidirekt ajánlása szerint, mert igaz ugyan, hogy az idei télen még csak nagyon kevés hó esett, ami rövid időn belül el is olvadt, ráadásul a hőmérséklet sem maradt tartósan fagypont alatt, de az időjárás télen rendkívül szeszélyes tud lenni.

Sohasem lehet előre kiszámítani, ami rendkívül kiszolgáltatott helyzetbe tudja hozni a gépkocsivezetőket. Annak érdekében, hogy az ilyen váratlan és kellemetlen helyzetektől mindenki megóvja magát, ajánlott idejében megejteni a téli gumi cseréjét. Híradókban, Facebook-on, különféle fájl megosztó portálokon gyakran lehet látni felvételeket a nyári gumiabroncs használók téli találkozójáról, ahol talál túlságosan is közel szoktak parkolni egymáshoz a sofőrök. Szóval azok, akik sajnálnak pénzt kiadni arra, hogy téli gumi kerüljön a gépkocsira, a hidegebb évszakban jelentősen megnövelik annak az esélyét, hogy összekoccannak egy vagy több másik autóval. Tehát nemcsak arról van szó, hogy valaki igyekszik spórolni és ezzel a saját, meg a kocsija épségét kockáztatja, hanem sokszor mások járművét, sőt, életét is veszélybe sodorhatja a meggondolatlan cselekedetével. Sokan ezt nem veszik figyelembe és azt hangoztatják, hogy a nyári és a téli gumi cseréje csupán azért szükséges, mert valaki(k)nek megéri. Azonban a fent leírtakból látható, hogy egyáltalán nem erről van szó.

Amúgy is létezik a 7°C fokos jogszabály, aminek értelmében a téli gumi cseréjét meg kell ejteni, amint a hőmérséklet az említett érték alá csökken. Ez persze azt jelenti, hogy akkor kell lecserélni a nyári gumiabroncsokat, ha a hőmérséklet tartósan 7°C alá esik és ott is marad. Azért szükséges az említett jogszabály szerint eljárni, mert hidegben a nyári gumi mintázata és anyaga megkeményedik, ezért már nem biztonságos közlekedni vele, hiszen fagyott gumival szánkózni is mehetne az ember. Ha itt a tél, akkor irány a szerviz!