Ideje megismerni a jogos védelem fogalmát

Jogos védelem

Jogos védelem

Már nem kevés idő telt el az új büntető törvénykönyv életbelépése óta, mégis több félreérthető információ kering róla a köztudatban. A Vidákovics Ügyvédi Iroda honlapján olvashat a jogos védelem fogalmáról. Szeretnék ezt mindenki számára érthető módon tisztázni. Többek mellett ekkor módosult ez a sokakat érdeklő és érintő jogi fogalom meghatározása is.

A jogos védelem fogalmának a pontos ismeretére – túlzás nélkül állíthatjuk – a lakosság nagy részének bármikor szüksége lehet. Gyakran bukkannak fel olyan ügyek a médiában, amik ezt a területet érintik, nagy érdeklődést keltenek, és a megítélésük eltérő.

Mi a jogos, még nem büntetendő magatartás, amikor értékeit, vagy a biztonságát védi valaki, és mi az, amikor már a védekezőnek is jogi következményekkel számolnia?

A jogos védelem egy büntetőjogi fogalom, az egyik a büntethetőséget kizáró okok közül. Az számít jogosan védekezőnek, aki olyan közvetlenül fenyegető támadást akadályoz meg, amelyre akkor, ott az adott pillanatban a hatóságoknak nincs lehetősége.

Kizárólag az a cselekmény, ami a jogtalan támadás elhárításához szükséges nem büntetendő. Ahhoz, hogy pontosan értelmezni tudja a jogos védelem fogalmát, látogasson el a Vidákovics Ügyvédi Iroda honlapjára.