Érmellék – ahol a nóták születtek

Érmellék

Kazinczy Ferenc, Fráter Lóránd, Zelk Zoltán, gálospetri magyar tájház, szalacsi falumúzeum – Önnek melyik táj jut eszébe ezekről a személyiségekről, helyekről? Természetesen a gyönyörűséges Érmellék, amit legalább egyszer mindenkinek látnia kell. Ennek a tájnak a bemutatását tűzte ki célul az ermelleki-ertektar.hu weboldal szerkesztősége.

Kemény munka árán próbálják megismertetni minél több emberrel ezt a szépséges térséget, az őseink által hátrahagyott kulturális, építészeti, tárgyi és szellemi értékeket. A tájházaknak, múzeumoknak kiemelkedő szerepük van az Érmellék értékeinek megőrzésében, azonban nem minden őrizhető meg fizikai valójában, de az internet segítségével legalább virtuálisan hozzáférhetőek lesznek sok embernek.

Ne csak a számítógép előtt ülve jusson eszébe az Érmellék, hanem akkor is, ha éppen egy nótaesten vagy lakodalomban van és felcsendül az Akácosút című nóta, amit Fráter Lóránd huszárszázados dalszerzőnek köszönhetünk, aki az érmelléki Érsemjénben született 1872-ben, sírja pedig a református temetőben található.