Egregorok – a kollektív tudat szörnyszülöttei

Egregorok

Egregorok

A hit, az igazi, mélyről jövő meggyőződés teremtő ereje megkérdőjelezhetetlen. Jó példa erre az emberiség által elért nagy eredmények, egykoron megvalósíthatatlannak kikiáltott vívmányok létrehozása.

Az Egregorok című alkotás ennek a teremtő erőnek a negatív hozományával foglalkozik- azzal a kollektív csoporttudattal, aminek a végtermékei a címben szereplő lények. Ezek a gonosz entitások az egyes vallások követői által „világra hozott” teremtmények, a félelmeinkből táplálkozva azt használják ellenünk fegyverként, ami a szorongásunk okát képezi.

A mű írója, Mark Stavish azt állítja, a nagy hatalommal felruházott lények már az ókorban is jelen voltak, ma pedig a modern média erejét felhasználva, eddig soha nem tapasztalt befolyással bírnak a vezetőinkre, ám nem vagyunk mi magunk, átlagemberek sem teljes biztonságban.

Az Egregorok természetesen arra is hasznos válaszokkal készül, hogyan szabaduljunk meg ezen teremtményektől, így egyfajta életmód útmutatót kínál azoknak, akik tudatosan élik meg a mindennapokat.