Vérnyomásmérők talán a legelterjedtebb és legszükségesebb diagnosztikai eszközök

Vérnyomásmérők használata

Vérnyomásmérők használata

A vérnyomásmérők használata mindannyiunk számára fontos, hiszen a magas vérnyomásbetegség, sokáig tünetek nélkül lehet jelen, ellenben maradandó súlyos egészségkárosodást okozhat.

Gyakran a szívinfarktus és a sztrók megtörténte után diagnosztizálják kiváltó okként. Ezért illetik gyakran a „néma gyilkos” elnevezéssel. A fenti súlyos állapotok megelőzhetők egyszerű vérnyomásmérők használatával, melyekkel könnyedén kiszúrhatjuk, ha kóros értéket és időben kérhetünk segítséget a kordában tartásához.

A vérnyomásmérők két főbb csoportra oszthatók: Órás vérnyomásmérők és automata vérnyomásmérők.

Otthoni használatra az automata vérnyomásmérők használata ajánlott, mivel kezelésük semmilyen előképzettséget nem igényel. Saját maguk pumpálják fel a mandzsettát, mérik a vérnyomás szisztolés és diasztolés értékét, pulzust, valamint egyes készülékek a szívritmus zavar kijelzésére is képesek.

Professzionális, orvosi használatra ajánlottak az órás vérnyomásmérők melyek mandzsettáját általában kézi pumpával kell felpumpálni és a pontos vérnyomás érték megállapításához fonendoszkóp használatára is szükség van, tehát szakmai előképzettség nélküli személyek nem tudják megfelelően alkalmazni őket.

Az Eumedical Kft. felhívja a figyelmet arra is, hogy nem mindegy az sem milyen vérnyomásmérők  közül választunk. A felkaros vérnyomásmérő készülékeket részesítsük előnyben, a csuklón mérő társaikkal szemben, mert sokkal megbízhatóbb és pontosabb eredményt adnak. Ezen kívül a karvastagságot is érdemes figyelembe venni, mivel többféle méretű mandzsetta kapható, így például gyerek vagy nagyon vékony felkarú személyek a normálméretű mandzsettával nem biztos, hogy tudnak megfelelő mérést végezni, mert túl nagy a karjukra, míg az erősebb felkarú személyek karját nem fogja körbeérni. Ezért kaphatók mandzsetták gyerek, normál és extra méretben is.

Méretek felkar kerülethez:

Gyerek: 17-22 cm-es felkar kerülethez
Normál: 22-32 cm-es felkar kerülethez
Extra: 32-40 cm-es felkar kerülethez

Léteznek csecsemő méretben, valamint extra méretnél nagyobb méretben, ám ezekre ritkán van szükség.