Miért is fontos a szélvédő csere?

Szélvédö csere

Szélvédő csere

A kocsi épsége és ápolt jellege bizony sokat számít, hiszen ellenkező esetben a személygépkocsi hamar elromolhat, vagy épp olyan állapotba kerülhet, ami miatt már nem biztonságos a vezetés. Sokszor ez a rengeteg repedés, karcolás miatt van, ami a kocsi üvegfelületeit borítja. Ilyenkor a szélvédő csere megoldhatja a gondot, azt azonban nem árt észben tartani, hogy ezt nem csak akkor kell kivitelezni, amikor az adott tartozék már betört.

Az első, az autó elején található üveg cseréjét sokan rengeteg ideig halogatják, azt állítva, hogy pár karcolás, mélyebb repedés vagy nagyobb ütés még nem jelenti a világ végét. Sokszor már egy kőfelverődés miatt is igenis szükségessé válik a csere, még akkor is, ha a tulajdonos nem úgy gondolja. Rengeteg szakember oldhatja meg a cserét igazán gyorsan és profi módon, arról nem is beszélve, hogy napjainkban nagyon jó minőségű szélvédőket vásárolhatnak meg a tulajok megfizethető áron. Pontosan ezért sem érdemes a szélvédő csere szolgáltatás igénybevételét addig halogatni, amíg már a vezetés balesetveszélyessé válik.

A szélvédő csere repedés, apró ütődés esetén is kötelező lehet, még akkor is, amikor ez szemmel alig látható. Miért bizonyul ez lényegesnek? Ezen kisméretű hibák, laikusként esztétikai gondoknak tartott bajok miatt egy ismételt külső behatás következtében a szélvédő azonnal tovább repedhet, sőt, súlyosabb esetben be is törhet. Egyértelmű, senki sem szeretné, hogy az betörjön, amikor az ember 100, 120 km/h sebességgel hajt az utakon.

Azt is tanácsos megemlíteni, hogy például a további repedést nem csak egy másik ütődés, kőfelverődés okozhatja, hanem bizony a hideg-meleg kölcsönhatása is, amelyet a szakemberek dilatáció néven is ismernek. Erre egyértelmű példa az, hogyha a kocsi hidegben állt, és bizonyos okok miatt hirtelen melegbe kerül, ami lehet indítás, fűtött garázsba kerülés, a meleg vizes mosás vagy épp hideg vízzel történő tisztítás a tűző napon, akkor a hőmérséklet-változás abszolút kihat a sérült szélvédőre. Ekkor mindenképp fontos a szélvédő csere.