Amit a Pallas Könyvkiadóról tudni érdemes

A Pallas könyvkiadó jellemzői

A Pallas könyvkiadó jellemzői

Aki a könyvek világában igencsak otthonosan érzi magát, bizonyára hallott már, vagy ismeri a Pallas Akadémia Könyvkiadót is. Ugyanis Erdély egyik legnagyobb magyar nyelvű könyvkiadójának, illetve könyvkereskedésének tekinthető ez a szervezet.

Megalakulásától, azaz 1993-tól kezdve napjainkig, több mint 550 darab könyvcímet adott ki, elsősorban a kortárs szerzők műveit ölelve fel. Ezen belül is azokat az értékes írásokat és műveket hozta a nyilvánosságra, amelyek szépirodalmi, néprajzi, történelmi, helytörténeti és turisztikai jellegű témákat boncolgatnak és ezzel hozzájárulnak a magyar kultúra, irodalom értéknöveléséhez, értékteremtéséhez.

Célja, hogy az erdélyi kisebbség történelmét és életét feltárja, olyan lelkiismeretes szerzők munkáit adva ki, akik szintén hasonló elven gondolkodnak. A szerzők munkássága pedig, általában a helyi kultúrát és életmódot öleli fel, amellyel érdemes, akár mindenki számára megismerkedni. A témakörök rendkívül változatosak, a kiadó maga is arra törekszik, hogy minél színesebb és sokoldalúbb alkotásokat hozzon napvilágra, nemcsak a műfajok szempontjából, hanem a más kultúrához (marosvásárhelyi, bukaresti, németországi, svédországi) tartozó szerzők szerint is.

Annak ellenére pedig, hogy a változatosságra, a sokoldalúságra törekszik, a művek mindegyikét mégis a közös cél, azaz az értékteremtés hasonlóvá teszi és jelentősen meghatározza. A kiadó szívügyének érzi a közelben élő szerzők munkáit is felvállalni és kiadni, ezzel is rendkívüli elkötelezettségről téve bizonyságot, a helyi lakosság illetve a magyar nemzet iránt.