A könyvkiadás rejtelmeiről – szerzők számára

Mit érdemes tudni a könyvkiadásról?

A könyvkiadás rejtelmeiről

Az írók, költők számára nem elegendő tökéletesen megírni egy művet, hiszen ezt ki is kell adni, illetve az utólagos eladásokról is gondoskodni kell. A keservesen, hosszú időn keresztül megírt kéziratot valamelyik könyvkiadó rendelkezésére kell bocsájtani, hogy könyvet faragjon belőle. Mindemellett, az eladás is rengeteg energiát emészt fel, ehhez pedig elengedhetetlen egy jó marketingstratégia kialakítása is.

A szerzők, amikor elkészültek az alkotással, elsősorban érdemes felderíteniük a működő könyvkiadók profilját, ugyanis leginkább ahhoz a kiadóhoz érdemes fordulni, amelyiknek a munkássága a legközelebb áll az elkészült mű stílusához. A kezdő költők alkotásai a könyvkiadók számára igencsak kockázatosak, veszélyesek lehetnek, ezért az is megtörténhet, hogy kezdetben kudarcok, visszautasítások övezik a szerzők útjait.

Az elutasítás pedig érthető a kiadók részéről, mivel egy rossz döntés, egy nem megfelelő könyv kiadása, akár a könyvkiadó munkásságát is végérvényesen beárnyékolhatja. Nem beszélve a költségekről, hiszen abban az esetben, ha egy könyv nem hozza meg az elvárt nyereséget (nem fedezi a költségeket sem), az akár a kiadó bukását is eredményezheti, vagy legalábbis hatalmas veszteséget generálhat.

Ha sikerül egy megfelelő kiadót találni, aki hajlandó kiadni a művet, nem szabad megfeledkezni a szerződés tartalmáról, rejtelmeiről sem, ezért ennek megkötése során, érdemes nyitott szemmel járni, hiszen soha nem lehet tudni, hogy a könyv mekkora sikert fog aratni a későbbiekben.