A jogos védelem szabályozásáról – laikusok számára is érthetően

A jogos védelem

A jogos védelem

A nagy port kavart új büntető törvénykönyv több területen is változásokat hozott. Változott a jogos védelem szabályozása is, ami a lakosok jelentős részét érintheti, érdekelheti. Sohasem tudhatja, hogy ennek a jogi fogalomnak a precíz ismeretére mikor vagy hol lesz szüksége.

A Vidákovics Ügyvédi Iroda honlapján pontosan tájékozódhat például arról is, hogy mi lehet a jogos magatartás amikor értékeit, saját vagy családtagjai biztonságát védelmezi, és mi az, ami már nem. A jogos védelem egy olyan büntetőjogi fogalom, ami büntethetőséget kizáró ok, ezért fontos ismernie.

Lényege, hogy a jogosan védekező személy olyan közvetlenül fenyegető támadást hárít el, amelyre akkor, ott, adott pillanatban a hatóságoknak nincs lehetősége. A témával kapcsolatban számtalan félinformáció kering, amit tisztázni szükséges, ebben segít a Vidákocs Ügyvédi Iroda.

A törvény például különbséget tesz a támadás és a közvetlenül fenyegető támadás között, de olyan alapfogalmakkal is megismerkedhet, mint a kölcsönös és egyidejű támadás, vagy a szükséges és elégséges védelem fogalma. A törvényeket kevésbé ismerők, – nyugodtan mondhatjuk – a lakosság többsége számára talán érdekességnek számít az is, hogy a törvény különbséget tesz éjjeli elkövetés esetére is.