A bio textil készítés sajátosságai

A növényi eredetű szövetek az elsők között jelentek meg. Valószínűleg a leginkább elterjedt és legnépszerűbb fajtájuk a pamut. Ahogy mondani szokás, pamut és pamut különbözik egymástól. Így a hagyományos pamut és a bio textil előállításának módja gyökeresen eltérhet. A természetes és organikus termékek használatára való áttérés leginkább azokat foglalkoztatja, akik gondolnak a környezetre. Az ökológiai címkézés, akár az élelmiszereken, akár más termékeken, mindig hiteles.

A közelmúltban pedig egyre gyakrabban találkozhatunk vele a ruhákon, főleg azokon, amelyek a legkisebbeknek készülnek. A bio textil alapjául szolgáló pamutot speciális gazdaságokban termesztik, ahol különleges feltételeket tartanak be. Először is, a termesztési régiónak környezetbarátnak kell lennie és messze kell elhelyezkedni az ipari termeléstől. Az ilyen szöveteknek két típusa van. Az egyik a 95%-ig szerves összetételű, a másik pedig 70%-ig az. A bio textileket az újszülöttek és az allergiára hajlamos gyermekek ruháinak és kiegészítőinek készítésénél használják.

A lycra anyag a színmegtartó tulajdonságáról ismert

Ezt a szintetikus rugalmas szövetet gyakran említik elasztán és spandex néven is. A lycra anyag a rostok különleges porózus szerkezete miatt jól nyúlik. A szegmenseit egyfajta hidak kötik össze, amelyek nem szakadnak el a nyújtás során. Az előnyei között feltétlenül meg kell említeni a rugalmasságát, a nedvességgel szembeni ellenálló képességét, a finom, a könnyed jellegét, és azt is, hogy nem gyűrődik, ráadásul kellemes a tapintása. Tiszta formájában a lycra anyag allergiát okozhat, ezért gyakran adnak az összetételéhez más fonalakat is kiegészítésként.

Sokan szeretik ezt a szövetet, mert nagyon jól megőrzi a színét. Ez lehetővé teszi, hogy fényes és színes fürdőruha modelleket készítsenek belőle. A szövet szerkezete megakadályozza a gombák és más mikroorganizmusok megjelenését, ezért a lycra nem fél a gyakori nedvesedéstől, viszont nem tolerálja a magas hőmérsékletet. A lycra anyag a férfi úszónadrágok varrásában is ugyanolyan népszerű, mint a női fürdőruhák esetében.